Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ...

Μιάς και οι ημέρες το απαιτούν,διαβάζοντας το pathfinder,βρήκα κάποιες ενδιαφέρουσες μικρές πληροφορίες και σας τις μεταφέρω:
Η πρώτη γραπτή αναφορά που έχουμε για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο χρονολογείται από το 1531.Η παράδοση του στολισμού του Χριστουγεννιάτικου δέντρου υπήρχε πριν από την γέννηση του Ιησού Χριστού και πραγματοποιούνταν για τον εορτασμό της εποχής του Χειμώνα.. Το θρυλικό και κλασικό κουστούμι του Άγιου Βασίλη (κόκκινο-άσπρο) πρωτοεμφανίστηκε το 1920, ενώ το 1930 πρωτοχρησιμοποιήθηκε από την Coca Cola για διαφημιστικούς σκοπούς, γεγονός που συνέβαλε στην εδραίωση της εικόνας αυτής.
Η γνωστή μας εικόνα του Άγιου Βασίλη με το έλκηθρο, τους ταράνδους και το σάκο με τα παιχνίδια, είναι μια ιδέα που προέρχεται από την Αμερική και πρωτοεμφανίστηκε στις εικονογραφίες του Thomas Nast στο περιοδικό Harpers το 1868.
Όπως είναι γνωστό, τα έθιμα των Χριστουγέννων προέρχονται από τον παραδοσιακό εορτασμό της Γέννησης του Χριστού, που μετέπειτα συνδυάστηκε και με τους εορτασμούς του χειμερινού ηλιοστασίου στην Αρχαία Ρώμη.
Από την αρχαιότητα, συνηθίζονταν να ανταλλάσσουν δώρα και να στολίζουν τα σπίτια με γκι σε μορφή στεφάνου ως επί το πλείστον.
Τα στεφάνια, με τα οποία στολίζουμε τα σπίτια μας σήμερα, έχουν κυκλική μορφή γιατί συμβολίζουν την αιωνιότητα. Πιστεύεται ότι φέρνουν ευτυχία για τη νέα χρονιά που έρχεται. Πολλές φορές, επάνω τους τοποθετούνται και κεριά, που συμβολίζουν τον ήλιο στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ενώ το γκι, οι κόκκινοι καρποί του και τα κουκουνάρια συμβολίζουν το θέρο.
Τα χριστουγεννιάτικα στεφάνια κοσμούν διάφορα μέρη του σπιτιού, τόσο στο εσωτερικό του όσο και στο εξωτερικό του. Σε πολλά σπίτια μάλιστα συναντάμε αυτό το σύμβολο της γονιμότητας και της αιωνιότητας και μέσα και έξω.
Δεν θα αναφερθώ σε θεολογικές αναφορές.Αλλη φορά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: