Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

ΒΟΛΙΩΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ;


Μπορεί οι φίλοι μας Λαρισαίοι να είναι καλά παιδιά, φιλόξενοι, πάντα πρόσχαροι και χωρίς ιδιαίτερα κόμπλεξ όπως εμείς εδώ στο Βόλο, αλλά πρέπει νομίζω να συνειδητοποιήσουμε πως εμείς είμαστε περισσότεροι. Μπορεί η διαφορά να είναι ασήμαντη αλλά οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. Εντάξει, σε γενικές γραμμές Βόλος και Λάρισα είναι πόλεις ίσες σε πληθυσμό και σε δυναμική, αλλά εμένα το πρόβλημά μου είναι ότι οι περισσότεροι Βολιώτες θεωρούν το Βόλο πολύ μικρότερο και αποδέχονται την "επαρχιακότητα" της πόλης. Και μάλιστα αυτό γίνεται σε υπερθετικό βαθμό εκ των έσω. Φυσικά το πρόβλημα έχει να κάνει και με την πολυδιάσπαση σε Δήμους αλλά το κυριότερο είναι η νοοτροπία μας. Θεωρούμε ότι η πανέμορφη πόλη μας είναι ένα τίποτα και πρέπει πάντα να αντιγράφει τα της Αθήνας. Τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, όμως, δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά έτσι είναι στις πόλεις μέσου μεγέθους. Θα σας πρότεινα αν δεν το ξέρετε να ρίξετε μια ματιά στο πολύ ενδιαφέρον site:

http://www.citypopulation.de/ όπου φαίνονται αρκετά πράγματα για μέσα από έξω. Επίσης μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά τι γίνεται αλλού.

Το συμπέρασμα ποιο είναι; Για μένα είναι ότι η πόλη χρειάζεται πολλούς Μπέους! Κοιτάξτε την αλλαγή νοοτροπίας. Συνειδητοποιήσετε την ύπαρξη ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη ναύλωση τσάρτερ για τη Ρόδο. http://www.paeolympiakosvoloufc.gr/index/index.php

Σκεφτείτε πόσο κόσμο έχει τραβήξει μαζί του ο άνθρωπος μόνο και μόνο από την τόνωση της επαρχιακής μας αυτοπεποίθησης. Οι τοπικοί άρχοντες έχουν αρχίσει να τον αντιπαθούν...Περιμένω τις απόψεις σας!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δε σου κρύβω ότι με έχει προβληματίσει πολλές φορές αυτό που λες. Δε μπαίνω σε διαδικασία σύγκρισης πληθυσμών, άλλωστε πριν 1-2 δεκαετίες ήταν εμφανές ποια από τις δύο πόλεις ήταν (πολύ) μεγαλύτερη και σημαντικότερη. Δυστυχώς, η αποβιομηχάνιση και ταυτόχρονα η σταθερή ύπαρξη γειτόνων με πολιτικό ειδικό βάρος σε κάθε κυβέρνηση ή πόλο εξουσίας, έφερε την ανατροπή. Μπορεί στην απογραφή και οι δύο πόλεις να φαίνονται ίσες, είναι εμφανές όμως ότι καθημερινά στη Λάρισα διακινείται περισσότερος κόσμος (έδρα περιφέρειας, περισσότερες δουλειές, κεντροβαρική θέση σε οδικούς άξονες) από ότι στο Βόλο - ο οποίος και αυτός με τη σειρά του έχει αρκετά μεγαλύτερο πληθυσμό ο οποίος ευλαβικά απογράφεται εκτός Πολεοδομικού Συγκροτήματος, ακόμα και εκτός νομού. Από εκεί και πέρα, φυσικά, δε θα συμφωνούσα ελαφρά τη καρδιά στις αξιολογικές κρίσεις που κάνεις συλλογικά για τους Βολιώτες σε σχέση με τους Λαρισαίους και αντίστροφα. Νομίζω ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, και δε θα έπρεπε να "τσουβαλιάζεται" καθαυτόν τον τρόπο - προσωπικά, ως Βολιώτης θεωρώ τον εαυτό μου πχ αρκετά φιλόξενο, πρόσχαρο κλπ, ενώ αντίστοιχα έχω γνωρίσει γείτονες κλειστούς και εριστικούς ;)

Το ζήτημα της νοοτροπίας το έχω ξανασχολιάσει - ζούμε στη μοναδική πολυδιασπασμένη πόλη της επικράτειας, την οποία μάλιστα τουλάχιστον οι μισοί κάτοικοί της τη βλέπουν με αισθήματα αδιαφορίας έως απέχθειας.

Αυτό ίσως είναι και λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ανέκαθεν ο Βόλος ήταν μια "λειτουργική" πόλη, μια εμπορική σκάλα για τους Πηλιορείτες ή τους Δυτικοθεσσαλούς που ερχόντουσαν από μακριά για τις δουλειές τους. Μέσα σε 130 χρόνια μόλις, δεν πρόλαβε πολύς κόσμος να αποκτήσει "παρελθόν" εδώ, ούτε "Βολιώτικη Συνείδηση".

Βέβαια το γεγονός ότι σε κάθε απογραφή δεκάδες χιλιάδες Καρδιτσιώτες ή Πηλιορείτες εγγράφονται "στον τόπο τους", αν και ζουν, δημιουργούν, τρώνε ψωμί από το Βόλο εδώ και δεκαετίες, θα έπρεπε να μας προβληματίσει.

Βλέπετε τι γίνεται πχ τώρα με το θέμα της Κάρλας, ή πιο τρανταχτό ακόμα τον Καποδίστρια, όπου ΚΑΝΕΙΣ από τους περιφερειακούς Δήμους δεν επιθυμεί να συνενωθεί σε έναν ισχυρό Δήμο που θα εκφράζει όλη την πόλη, αλλά και τη δυναμική ανάπτυξής της. Ακόμα και στον Περιφερειακό, παραδείγματος χάριν, βλέπει κανείς τους παράγοντες της Νέας Ιωνίας να διαφωνούν και να διαδηλώνουν μόνο στο τμήμα που είναι εντός των ορίων του Δήμου τους, λες κι αν γίνει μόνο αυτό και τίποτα άλλο ο δρόμος θα είναι λειτουργικός.

Οι νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν, και το παράδειγμα που φέρνεις με το Μπέο είναι αρκετά "τσουχτερό", αφού κάτω από την "κρούστα" της "πόλης που προσβάλλεται", υπάρχει και η ουσία, της πόλης που άγεται μπροστά, έστω και με το ζόρι. Η μόνη λύση ώστε να προοδεύσουμε συλλογικά, είναι να προσπαθήσουμε ο καθένας με τον τρόπο του να "ακουστεί" πάνω από την επαρχιώτικη μιζέρια που μας περιβάλλει, με Παιδεία, προτάσεις, λόγο - όπως κάνουμε από αυτό το blog, όπως μπορεί ο καθένας στην καθημερινότητά του. Νέες ιδέες, από ανθρώπους που έχουν πολλές παραστάσεις, ανέκαθεν έτσι προχωρούσε ο κόσμος. Το θέμα είναι πόσο αγαπάμε την πόλη μας ώστε να την "μπολιάσουμε" με αυτές.

Η γκρίνια και η κατάκριση, η μιζέρια και ο ωχαδερφισμός, είναι τα μόνα εύκολα. Το πραγματικά δύσκολο είναι η προσπάθεια για προσφορά, η παραγωγή πολιτισμού από το μετερίζι του καθενός,

Φταίμε βέβαια, και είμαστε τουλάχιστον χαϊβάνια, που ανεχόμαστε εδώ και χρόνια τον παραγωνισμό της "πενθέκτης" μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας από όλες τις κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως χρώματος, και έχουμε επαναπαυτεί στο ρόλο του "πτωχού συγγενή" της Περιφ. Θεσσαλίας, ενώ θα έπρεπε να παίζουμε κομβικό ρόλο στην Κεντρική Ελλάδα. Ειδικά λόγω του πολυδιαφημισμένου "διπόλου" με τη Λάρισα, θα έπρεπε πραγματικά οι δύο πόλεις από κοινού να κάτσουν σε ένα τραπέζι επιτέλους και να εκτελέσουν έναν στρατηγικό σχεδιασμό, πχ "Πολυτεχνείο εμείς, Ιατρικά εσείς, Αεροδρόμιο εμείς, logistics εσείς" κλπ, ο οποίος πέρα από αντιδραστικούς τοπικισμούς, θα ωθούσε τις δύο πόλεις σαν σύνολο πολύ μπροστά. Πώς να το κάνουμε, είναι αδύνατον να φτιάξουμε δύο "ξένες" μεταξύ τους πόλεις ίδιας δυναμικότητας σε αυτή την απόσταση. Έχουμε μετατρέψει σε "κατάρα", την ευλογία του να έχουμε 500,000 πληθυσμού σε έναν άξονα 60 χιλιομέτρων σε εύφορο πεδινό έδαφος στο κέντρο της χώρας, ενώ θα μπορούσαμε πραγματικά να είμαστε στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης. Έχετε δει την Κολωνία και τη Βόννη, κάτι αντίστοιχο με εμάς στη Γερμανία; Το Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ; Να μη μιλήσω για την Ολλανδία, αλλά και για πολλά άλλα παραδείγματα "συνδεδεμένων πόλεων" - μια αναζήτηση για "connected cities" στο Google θα βγάλει πολλά...

Αντί για αυτό, κάτω από το τραπέζι η μία πόλη προσπαθεί να σαμποτάρει την άλλη - δεν είδα πχ να βγει μπροστά κανείς φορέας της Λάρισας να διεκδικήσει την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας - Βόλου, λες και αφορά μόνο τους Βολιώτες αυτό. Λες και αν υπήρχε συντονισμένη, από κοινού διεκδίκηση, δε θα ίδρωνε περισσότερο το αυτί κάποιων "γνωστών" στις κυβερνητικές πλειοψηφίες.

Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας, και πέρα από κάθε "πολιτικό κόστος" πρέπει οι "άρχοντές μας" να τραβήξουν το Βόλο μπροστά, σαν μια ενιαία πόλη, έναν ενιαίο Δήμο, με προοπτικές αλματώδους ανάπτυξης, από κοινού με τη Λάρισα. Για όνομα, έχουμε Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, λιμάνι, αεροδρόμιο, τουρισμό, νησιά, βιομηχανίες (όσες έχουμε), κάμπο, αυτοκινητοδρόμους, τραίνα... ποια άλλη περιοχή είναι τόσο "ευλογημένη"; Μπορούμε να σταματήσουμε να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας;

Μόνο η Παιδεία θα μας σώσει... μόνο η Παιδεία θα αλλάξει την αντιδραστική, συντηρητική, οπισθοδρομική νοοτροπία όσων κοιτάνε μόνο τον εαυτούλη τους και τη βολή τους. Αλλά ταυτόχρονα, ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ. Να βγούμε από το καβούκι μας και να διεκδικήσουμε. Γιατί το μεγάλο μας πρόβλημα, είναι ότι η ανυπαρξία "αντίθετης άποψης", κάνει τη μιζέρια να ακούγεται σαν... μονοφωνία. Και όχι, δεν είναι έτσι.

Με συγχωρείτε για το σεντόνι, θα ήθελα πραγματικά να το συζητήσω αυτό το θέμα όμως... :)

Unknown είπε...

Nikolakis σωστά όλα αυτά που λες,αλλά εάν σου απαντήσω(συμφωνώντας)θα βγεί κι'άλλο "σεντόνι"γραπτό.Πάμε για καφέ να τα πούμε.Το πως χαράχτηκε η σιδ.γραμμή και δεν έγινε ποτέ,από που έπρεπε να περνάει η Εθνική που δεν πέρασε,το όλο spirit που δεν υπάρχει εδώ κ.λ.π.

Mάριος Σπηλιωτόπουλος είπε...

Παιδιά συμφωνώ! Αγαπάω πολύ αυτή τη ρημάδα πόλη και για αυτό με πληγώνει που δε δείχνει την εξωστρέφεια που θα έπρεπε. Κι όταν λέω ότι είμαστε κλειστοί και μας "θάβω" το κάνω για να μην πω ότι είαμστε χαϊβάνια. Αλλά αφού ο Νικολάκης το λέει δεν έχω κανένα ενδοιασμό πλέον. Πάντως η προοπτική διπόλου με τη Λάρισα (σωστού διπόλου βέβαια) θα μπορούσε να είναι μέχρι και συναρπαστική!

Nikolakis είπε...

@γιάννης σεφαλίδης: Μωρέ αν καταφέρω αυτόν τον καιρό να επιστρέψω στο Βόλο για πάνω από 24 ώρες, ευχαρίστως να πάμε για καφέ να τα πούμε και από κοντά... Αθήνα γαρ..

Πάντως νομίζω καταλαβαίνεις ότι τα του τραίνου τα παρακολουθώ με ιδιαίτερη θέρμη (και έχω *κουραστεί* να στέλνω επιστολές και υπομνήματα - μάλλον με επιτυχία όμως)

@marios spiliotopoulos: Προσωπικά είμαι αισιόδοξος, αρκεί ο καθένας από εμάς που διαφωνεί με ό,τι λιμνάζει γύρω μας να το λέει, να το βροντοφωνάζει. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την ανακύκλωση της ίδιας επαρχιακής μιζέριας που βλέπει κανείς στις εφημερίδες μας και στα κανάλια μας. Μήπως είναι καιρός να γίνουμε πιο εξωστρεφείς εμείς οι ίδιοι; Θα εκπλαγείτε αν δείτε πόσοι συντοπίτες μας "think big", απλά δεν μπαίνουν στον κόπο να το "επικοινωνήσουν"... ;)

Θα επανέλθω πάντως, τώρα δυστυχώς είμαι σε μεγάλο έλλειμμα χρόνου... :)

Mάριος Σπηλιωτόπουλος είπε...

ΑΝΤΕ ΩΡΑΙΑ! ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!