Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ...;


Συντονιστική Επιτροπή διατήρησης Πάρκου Αναύρου

Πρόσκληση στη συγκέντρωση πολιτών την1η Ιουνίου στο Δημαρχείο Βόλου κατά της ιδιωτικοποίησης του ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΥΡΟΥ.

Αξιότιμοι κ.κ.Με την παρούσα σας καλούμε στη συγκέντρωση που διοργανώνουμε την 1η Ιουνίου ώρα 7.00μμ στο Δημαρχείο Βόλου με κύριους ομιλητέςτους κ.κ. Σαρηγιάννη Γιώργο, ΟμότιμοΚαθηγητή ΕΜΠ και Βοϊβόνδα Σούλα,Αρχιτέκτονα Πολεοδόμο υπέρ της διατήρησηςτου κοινόχρηστου χαρακτήρα του ΠάρκουΑναύρου και κατά της μετατροπής του σε χώροιδιωτικής χρήσης, μετατροπής που ξεκίνησεαπό την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Βόλουκαι δυστυχώς, όπως φαίνεται, συνεχίζεταικαι από την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Συγκεκριμένα με την με το υπ’ αρ.8228/21.05.2004έγγραφο, αμέσως μετά τις εκλογές του 2004, οΔήμος Βόλου ζήτησε από το Δημόσιο την(επανα)παραχώρηση του ακινήτου όπου τοΠΑΡΚΟ ΑΝΑΥΡΟΥ με το ΞΕΝΙΑ για την περαιτέρω“αξιοποίησή” του. Άμεσα την 01.07.2004, 40 ημέρεςμετά το αίτημα, με κοινή υπουργική απόφασητων Υπουργείων Οικονομίας και Εσωτερικώντο ακίνητο (επανα)παραχωρήθηκε στο ΔήμοΒόλου κατά κυριότητα με αλλαγή όμως τουπροηγούμενου χαρακτήρα του σε ιδιωτικήςχρήσης και με σκοπό την αξιοποίηση του.Αμέσως, όταν έγινε γνωστή η επιχειρηθείσααλλαγή του κοινόχρηστου χαρακτήρα τουΠΑΡΚΟΥ με την κατασκευή της πισίνας τουΞΕΝΙΑ στον κοινόχρηστο χώρο του Αναύρου,οργανώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτηρίας, ενώτην 13.06.2007 η Περιβαλλοντική ΠρωτοβουλίαΜαγνησίας και 13 δημότες του Βόλου, μέλη τηςκίνησής μας, προσέφυγαν στο Σ.τ.Ε. με αίτηματην ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασηςκαι της αλλαγής του κοινόχρηστου χαρακτήρατου ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΥΡΟΥ. Σε σχετική συνεδρίασητου Δημ. Συμβουλίου Βόλου, απαντώντας στιςδιαμαρτηρίες αυτές αλλά και στην έντονηαντίδραση του προηγούμενου Δημάρχου Βόλουκ. Μιχάλη Κουντούρη, μέλη του Δημ.Συμβουλίου όπως και ο Δήμαρχος,διαβεβαίωναν ότι σε καμιά περίπτωση δενπρόκειται να θιγεί ο Δημόσιος κοινόχρηστοςχαρακτήρας του Πάρκου. Εντούτοις, παρά τιςάφθονες προφορικές διαβεβαιώσεις, ο Δήμος Βόλου με το υπ’ αρ.6685/02.08.2007 υπόμνημά του πρός το Σ.τ.Ε. παρεμβαίνει κατά της παραπάνωπροσφυγής, υπερασπιζόμενος την αλλαγή τουκοινόχρηστου χαρακτήρα και την ιδιωτικήχρήση του ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΥΡΟΥ, ισχυριζόμενοςότι επήλθε “αποβολή, μετά την παραχώρηση (στο Δήμο) του κοινόχρηστουχαρακτήρα του ΠΑΡΚΟΥ και μετάπτωσή τουστην ιδιωτική παρουσία του Δήμου και ότι τοτμήμα γης μεταξύ της οριογραμμής τουπαλαιού αιγιαλού και της νέας οριογραμμήςτου αιγιαλού αποβάλλει(!) την πρότερηιδιότητα του κοινοχρήστου κτήματος καικαθίσταται απλό δημόσιο κτήμα μεθιστάμενοεις την ιδιωτική χρήση, fiskus”.Παράλληλα, σε συνδυασμό προς σχετικήαναφορά στη Σύμβαση μεταξύ Δήμου και τηςεπιχείρησης εκμετάλλευσης του ΞΕΝΙΑ στοΔημ. Συμβούλιο, γίνεται λόγος γιατροποποίηση του Πολεοδομικού Σχεδίου καιένταξης του ΠΑΡΚΟΥ εντός του Σχεδίου, ώστενα καταστεί δυνατή η ”οικοδομικήαξιοποίηση “ του ΠΑΡΚΟΥ για την κατασκευήπρόσθετων εγκαταστάσεων του ΞΕΝΙΑ.

Είναι εύλογη κατόπιν όλων αυτών η έντονη ανησυχία των πολιτών του Βόλου, η οποίααποτυπώνεται και με την διοργανούμενησυγκέντρωσή μας, αλλά και με την γενικότερηκινητοποίηση για την αποτροπή τηςδιαφαινόμενης αλλαγής του κοινόχρηστουχαρακτήρα του ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΥΡΟΥ, για τηναποτροπή της οικοπεδοποίησής του. Σε συνθήκες έντονης αστικοποίησης -τσιμεντοποίησης, σε συνθήκες όξυνσης τωνπεριβαλλοντικών προβλημάτων ιδιαίτεραστην πόλη μας, όπου οι ανάγκες γιαελεύθερους χώρους αυξάνονται, αντί ναπροωθείται η παραπέρα βελτίωση του ΠΑΡΚΟΥκαι η διαμόρφωσή του σε πραγματικό άλσοςπεριπάτου και αναψυχής αλλά καισυνευρέσεως και παιχνιδιού για τα παιδιά,προωθείται απο τον ίδιο το Δήμο(!) ηαπάλειψη του κοινόχρηστου χαρακτήρα τουκαι η “οικοπεδική αξιοποίησή του”(!).

Η ακύρωση από τοΣ.τ.Ε. της κοινής υπουργικής απόφασης καιτης μέσω αυτής γενόμενης ιδιωτικοποίησηςτου ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΥΡΟΥ, αποτελεί πρώτηπροτεραιότητα! Γιαυτό, καλούμε εσάς, ωςμέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας , νασυμμετάσχετε στη συγκέντρωσή μας και ναενώσετε μαζί μας τη φωνή σας για τηδιατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα τουΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΥΡΟΥ. Με τιμή

Τα μέλη τηςσυντονιστικής επιτροπής

Ιωαννίτη Αγγελική

Κολώνιας Παναγιώτης

Κωνσταντινίδης Κων/νος,

ΟύπαΒάϊα,

Πούλιος Δημήτρης,

Στρούλια Διόνη,

Φραγκουδάκη Ευγενία

Δεν υπάρχουν σχόλια: