Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Κάτσε να σε κεράσω ένα γλυκάκι !

Το πιο συνηθισμένο κέρασμα στα παιδικά μας χρόνια ήταν το γλυκό του κουταλιού. - "Κάτσε καλέ,να σε κεράσω ένα γλυκάκι" ήταν η συνηθισμένη ατάκα της νοικοκυράς που σε κέρναγε το γλυκάκι της ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ !!! Όσο για τα γλυκά του κουταλιού άπειρα !!! Έχουμε και λέμε : Βύσσινο, νεραντζάκι, μελιτζανάκι, καρπούζι, λεμονάκι και λεμονανθοί, τοματάκι, κολοκύθα, περγαμόντο, κίτρο, τριαντάφυλλο, συκαλάκι, κεράσι, και ΧΙΛΙΑ ΔΥΟ ΑΛΛΑ!
Σου έρχοταν λοιπόν με το δίσκο, συνήθως στρωμένο με σεμεδάκι, ένα ποτήρι με κρύο νερό για να πιεις μετά να σου φύγει η γλύκα και φυσικά το μικρό γυάλινο πιατάκι με το γλυκό του κουταλιού. Παλιότερα οι νοικοκυρές έφερναν όλο το βάζο με το γλυκό και μέσα στο ποτήρι με το νερό ήταν το κουταλάκι του γλυκού. Έπαιρνες το κουτάλάκι, έβαζες μια κουταλίτσα από το βάζο, έπινες το νεράκι σου, ευχαριστούσες και η νοικοκυρά σου απαντούσε - "με τις υγείες σας, ότι επιθυμείτε!" Μερικές φορές έβαζαν και αμύγδαλα στο γλυκό του κουταλιού για να το κάνουν "πιο πλούσιο" . Ήταν τα μόνα γλυκά που έτρωγα με κάποια μεγαλύτερη ευχαρίστηση....
Πάντα τα σπιτικά είχαν μια ποικιλία από γλυκά του κουταλιού. Δεν υπήρχε νοικοκυρά που να μην είχε τουλάχιστον δυο γλυκά στα βάζα της. Ήταν μια ολόκληρη ιεροτελεστία που χάθηκε τα τελευταία χρόνια, μα τα γλυκά του κουταλιού κατόρθωσαν να επιβιώσουν ακόμα και τώρα που μας έχουν κατακλύσει τα σουφλέ σοκολάτας και οι βάφλες. 
Συνταγές για γλυκά του κουταλιού κυκλοφορούν ακόμα από κάποιες γιαγιάδες, αλλά τρελαίνεσαι όταν διαβάζεις για παράδειγμα ότι πρέπει να περάσεις το γλυκό από ΑΣΒΕΣΤΗ !! - Για να γίνει πιο τραγανό λέει ο "μύθος"...-
Πάντως και στα σπίτια που κερνάνε ακόμα γλυκό του κουταλιού, συνήθως είναι αγορασμένα και τυποποιημένα. Πάντως υπάρχουν κάτι είναι και αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: