Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ...


Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Το 2008, το έτος του Καραγάτση, το «Ευρωπαϊκό έτος του Διαπολιτισμικού Διαλόγου», ένα δίσεκτο έτος πέρασε. Λίγες ημέρες έμειναν ακόμη για τον ερχομό του επόμενου έτους και ο απολογισμός είναι τεράστιος, ωστόσο η ιστορία απέδειξε ξανά ότι μπορεί και επαναλαμβάνεται.
Τα γεγονότα του 2008, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ανέσυραν από το βυθό της ιστορίας αναμνήσεις τόσο κακές αλλά και καλές. Από την βαθύτατη οικονομική κρίση έως το Civil Rights (Κίνημα για τα Δικαιώματα των Πολιτών), το οποίο οδήγησε στην θριαμβευτική εκλογή του νεοεκλεγέντα πρόεδρου, Μπαράκ Ομπάμα.
Μέσω μια ολιστικής προσέγγισης θα πρέπει να πούμε ότι το 2008 ακολούθησε μια προδιαγεγραμμένη ιστορική πορεία:
2008 όπως το 1930
Η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929 (The Great Depression) ήταν μια κατάσταση διεθνούς οικονομικής ύφεσης που διήρκησε από ένα μέχρι δέκα χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της σύγχρονης ιστορίας και χρησιμοποιείται τον 21ο αιώνα ως παράδειγμα για το πόσο οδυνηρή μπορεί να είναι μια οικονομική καταστροφή.
Η "Μεγάλη Εξαθλίωση", όπως χαρακτηρίστηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές, προκλήθηκε μετά από το χρηματιστηριακό κραχ στις 29 Οκτωβρίου του 1929, γνωστό ως η Μαύρη Τρίτη. Το τέρμα της κρίσης στις ΗΠΑ ταυτίστηκε με το έναυσμα της πολεμικής οικονομίας του 2ου παγκοσμίου πολέμου, γύρω στο 1939.
Η οικονομική κρίση, που ζούμε σήμερα, χαρακτηρίζεται ως η κρισιμότερη κατάσταση που έχει βρεθεί ποτέ ο κόσμος μετά από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης του 1930.
2008 όπως το 1980
Ολόκληρος ο κόσμος στράφηκε στην Κίνα τον Αύγουστο που μας πέρασε για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τονίζοντας ότι οι κινεζικές αρχές δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους να βελτιώσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και πρόδωσαν τις βασικές αρχές των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταλήγει ότι στα περισσότερα αυτά ζητήματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα συνέχισαν να επιδεινώνονται κατά την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς.
Κατά την προετοιμασία για τους Αγώνες, οι κινεζικές αρχές είχαν πιάσει, βάλει σε κατ' οίκον περιορισμό και είχαν απομακρύνει με το ζόρι άτομα που θεωρούσαν ότι μπορεί να απειλήσουν την εικόνα της «σταθερότητας» και της «αρμονίας» που ήθελαν να παρουσιάσουν στον κόσμο. Η εξαθλίωση και οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες μαστίζουν τη χώρα.
Όλα αυτά θυμίζουν την περίοδο του 1980, όταν λίγα μόλις χρόνια μετά το θάνατο του Μάο, η χώρα στράφηκε στη Δύση, ανοίγοντας τις πόρτες της και αναζητώντας οικονομική πρόοδο και αποδοχή. Αυτό που είδε ο κόσμος ήταν μια μεγάλη χώρα με τεράστιες προοπτικές, αλλά και πολλά προβλήματα.
Η λεγόμενη «Πολιτική των Ανοιχτών Θυρών» ήταν πρωτόγνωρη, όχι μόνο για τα δεδομένα της Μαοϊκής Κίνας, αλλά και για τα δεδομένα αιώνων κυριαρχίας αυτοκρατόρων.
2008 όπως το 1970
Τον Αύγουστο των ολυμπιακών αγώνων, την ώρα που τα μάτια του πλανήτη καρφώνονταν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ιαχές πολέμου ξέσπασαν στον Καύκασο. Ρωσικά τεθωρακισμένα εισήλθαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας μετά τη γεωργιανή επιχείρηση ανακατάληψης της αποσχισθείσας επαρχίας. Νεκροί, βομβαρδισμοί και καταρρίψεις αεροσκαφών και ρωσικοί υπαινιγμοί για εθνοκάθαρση...
Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που παρομοίασαν την - και επισήμως πλέον - ρευστή και εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στον Καύκασο ως επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο, με ότι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Τελικά η Ρωσία και η Γεωργία κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.
2008 όπως το 2005
Καθώς ο τυφώνας «Άικ» πλήττει τις ακτές του Τέξας, τις οποίες είχαν εγκαταλείψει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, με ισχυρούς ανέμους, τεράστια κύματα και καταρρακτώδεις βροχές, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη Νέα Ορλεάνη, η οποία υπέστη τεράστιες καταστροφές από το τυφώνα Κατρίνα πριν από 3 χρόνια.
Την ίδια ώρα όμως στο Τέξας άνθρωποι σε κατάσταση απόγνωσης προσπαθούν να σωθούν από την μανία της φύσης. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες στις περιοχές κοντά στο Χιούστον και τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να βοηθήσουν τους κατοίκους που έχουν εγκλωβιστεί.
Ευτυχώς για την Νέα Ορλεάνη και δυστυχώς για την πολιτεία τους Τέξας, ο τυφώνας στράφηκε δυτικά και χτύπησε το Χιούστον και το νησί του Γκάλβεστον.
2008 όπως το 1960
Ο εκλογική νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στις 4 Νοεμβρίου αυτού του έτους αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς αφού ένας Αφροαμερικανός πολιτικός γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα φαινομενικά τουλάχιστον, τεράστιο βήμα αφού όταν γεννήθηκε ο Ομπάμα, το 1961, όταν το Κίνημα για τα Δικαιώματα των Πολιτών βρισκόταν στο απόγειο του και οι διαδρομές ελευθερίας" (freedom rides) ακμάζουν, οι μαύροι δεν έχουν αποκτήσει το δικαίωμα της ψήφου.
2008 όπως το 1970
Εκτεταμένα επεισόδια σε όλη την Αθήνα, αλλά και άλλες επαρχιακές πόλεις ακολούθησαν το τραγικό συμβάν της νύχτας της 6ης Δεκεμβρίου. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα και διαδόθηκε πρώτα στα νεανικά στέκια.
Ένας 15χρονος στις 9.45 το βράδυ, στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στην οδό Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, πυροβολήθηκε από ειδικό φρουρό των Εξαρχείων στην καρδιά και πέθανε ακαριαία.
Η είδηση ξεσήκωσε κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα με μαθητές να συμμετέχουν σε πορείες για τον αδικοχαμένο συνομήλικο τους και φοιτητές - αριστεριστές συγκεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου. Πολλοί είναι αυτοί που 35 χρόνια μετά συγκρίνουν τα γεγονότα με την εξέγερση του Πολυτεχνείου του Νοέμβρης 1973 με τα πρόσφατα γεγονότα.
Υ.Γ.Δείτε ένα ΥΠΕΡΟΧΟ βίντεο στο blog του Ivan του βρωμερού στην διπλανή στήλη με τα καλά και αξιόλογα blogs...

1 σχόλιο:

MUSIC BODIES είπε...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΑΝΕΤΑΙ....ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΞΕΛΙΣΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ...ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ..


ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ....